Home / Alle / Visgraat vloer leggen: prachtige vloer voor de handige doe-het-zelver!

Visgraat vloer leggen

Visgraat vloeren zijn al jarenlang populair vanwege hun unieke en tijdloze uitstraling. Het leggen van een visgraat vloer kan een uitdagend project lijken, maar met de juiste instructies en wat handigheid kun je het helemaal zelf doen. In dit artikel bespreken we stap voor stap hoe je zelf een visgraat vloer kunt leggen.

Benodigdheden:

Voordat je begint met het leggen van de visgraat vloer, is het belangrijk om de juiste materialen en gereedschappen bij de hand te hebben. Hier is een lijst van benodigdheden:

- Visgraat vloerdelen: kies voor kant-en-klare visgraat panelen of maak je eigen visgraatpatroon met losse planken.

- Ondervloer: zorg voor een vlakke, schone en stabiele ondergrond.

- Afstandhouders: plaats deze tussen de vloerdelen om gelijkmatige tussenruimtes te creëren.

- Decoupeerzaag: voor het op maat zagen van de vloerdelen.

- Meetlint en potlood: om de juiste afmetingen te markeren.

- Hamer en aanslagblok: voor het aantikken van de vloerdelen.

- Schuurmachine: om de vloer glad te maken indien nodig.

- Lak of olie: voor het afwerken van de vloer.

Stap 1: Voorbereiding

Voordat je begint met het leggen van de visgraat vloer, is het belangrijk om de vloer grondig schoon te maken en vrij te maken van stof en vuil. Controleer vervolgens of de ondergrond vlak en stabiel is en gebruik indien nodig een egalisatiemiddel om de vloer egaal te maken. Leg vervolgens de ondervloer neer en bevestig deze indien nodig met tape. Laat tot slot de vloerdelen minstens 48 uur acclimatiseren in de kamer waar ze gelegd zullen worden.

Stap 2: Leggen van de visgraat vloer

Nu is het tijd om de visgraat vloer daadwerkelijk te gaan leggen. Begin met het leggen van een rij vloerdelen in het midden van de kamer, waarbij je gebruik maakt van afstandhouders om gelijke tussenruimtes te creëren. Pas indien nodig het laatste vloerdeel in de eerste rij aan, zodat deze goed past.

Plaats vervolgens de vloerdelen een voor een op de ondervloer en druk ze stevig aan. Ga door met het leggen van rijen aan beide kanten van de eerste rij, waarbij je consequent een visgraatpatroon volgt. Zorg ervoor dat de vloerdelen strak tegen elkaar aanliggen en gebruik indien nodig een decoupeerzaag om de vloerdelen op maat te zagen. Werk geleidelijk aan naar de randen van de kamer toe.

Stap 3: Afwerking

Als de visgraat vloer eenmaal gelegd is, is het tijd voor de afwerking. Verwijder eerst de afstandhouders tussen de vloerdelen. Gebruik vervolgens een aanslagblok en hamer om de vloerdelen goed aan te tikken. Indien nodig, schuur de vloer om oneffenheden te verwijderen en maak de vloer daarna stofvrij.

Is visgraat vloer leggen moeilijk?

Is een visgraat vloer leggen moeilijk? Heel kort door de bocht: ja, een visgraat vloer leggen vereist zeker wat technisch inzicht en handigheid. Hoe moeilijk dus klus is, hangt af van de vloer, maar het is belangrijk dat je het patroon in de gaten blijft houden en deze op de juiste manier legt.

Bij Planck helpen we je graag met onze legservice!

Als je geen tijd, zin of handigheid hebt om zelf een visgraat vloer te leggen, bieden wij bij Planck ook een installatieservice aan. Onze ervaren vakmensen helpen je graag bij het realiseren van jouw droomvloer. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Bekijk ook de planck legvideo voor visgraat vloeren: