In Blog
[/vc_column]

Hoe leg je een ondervloer?

Een ondervloer is een onmisbaar onderdeel van de gehele vloer en zorgt ervoor dat je laminaat, PVC of houten vloer niet wordt aangetast door vocht en dat de vloer steviger ligt. Maar hoe leg je een ondervloer? Is dat moeilijk? Kun je dit zelf? En wat heb je nodig? Vragen waarop we je in deze blog een antwoord zullen geven: 

 • Welke ondervloer heb je nodig?
 • Kan je zelf een ondervloer leggen, zo ja hoe?
 • Het verschil tussen een rol of plaat ondervloer?

Laten we bij het begin beginnen. Welke ondervloer heb je nodig? 

Welke ondervloer heb je nodig?

Als je een nieuwe vloer wilt leggen, is het erg belangrijk om een goede ondervloer te hebben. De ondervloer wordt tussen de kale vloer en de daadwerkelijke vloer gelegd. Dit zorgt voor een langere levensduur van je vloer, doordat de ondervloer de daadwerkelijke vloer ondersteunt en beschermt tegen vocht. 

Een ondervloer kan verschillende functies hebben. Allereerst kan hij slijtage voorkomen en hoeven er geen tussenlagen geplaatst te worden. Dit brengt verschillende voordelen met zich mee:

 • Betere isolatie en geluiddemping;
 • Langere levensduur van je vloer;
 • Ondervloeren met folie is vochtwerend;
 • Extra stabiliteit.

Je kan kiezen voor platen of een rol als ondervloer. Viltplaten als ondervloer kunnen overal gebruikt worden. Een ondervloer van rol wordt niet gebruikt als draagvloer. De ondervloer is niet effen. 

Kan je zelf een ondervloer leggen?

Dit kan zeker, maar er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. Voordat je een ondervloer gaat leggen moet je goed kijken of er nog oud tapijt ligt, ongewenste spijkers of plinten uitsteken, kiertjes en/of gaten zichtbaar zijn en of de vloer ergens bol staat. Al deze hindernissen kun je belemmeren tijdens het werkproces hierdoor is het handig als je deze ruimschoots van tevoren ontdekt. 

Je kan spaanplaten gebruiken, zodat je vloer stabiel wordt. Het zorgt voor een stillere vloer en wordt een rechte ondervloer. Hieronder vind je een stappenplan ondervloer leggen voor een houten vloer en een stappenplan voor een platen ondervloer.

Stappenplan hoe leg je een ondervloer voor een houten vloer:

 • Stap 1: als eerst moet je ervoor zorgen dat de ondergrond schoon is. De ondervloer moet stof- en vetvrij zijn;
 • Stap 2: de goud- of zilverkleurige kant van de ondervloer moet naar boven plaatsen. De ondervloer moet zo ruim zijn dat de vloer bij de muur omhoog gaat;
 • Stap 3: snij de ondervloer op één centimeter hoogte af met een breekmesje;
 • Stap 4: gebruik aluminium tape om de naden dicht te plakken.

Stappenplan platen ondervloer

 • Stap 1: zorg dat de ondergrond schoon, stof- en vetvrij is;
 • Stap 2: vanaf de hoek leg je de eerste rij platen, de korte kanten moeten tegen elkaar liggen;
 • Stap 3: sommige laatste platen moeten op maat gemaakt worden. Dit kan je doen met een breekmes;
 • Stap 4: de volgende rij begin je met het stuk dat je op het einde overhield. Zo blijf je de ondervloer aanbrengen totdat het klaar is.

Wat is het verschil tussen viltplaten en een ondervloer op rol?

Een viltplaat is een geïsoleerde en licht egaliserende ondervloer. Je moet wel op letten dat je met de hoogte wegkomt. Een viltplaat is tussen de 7 mm en de 9 mm dik. Er is nog een optie je kunt ook voor een rol gaan voor ondergrond. Deze vloer heeft geen egaliserende werking, als draagvloer van planken zou dit niet de beste optie zijn.

Zelf leggen, of laten leggen?

De ondervloer kun je dus zelf leggen als je handig bent. Ben je geen geboren klusjesman? Dan kun je de ondervloer ook laten leggen. Planck heeft alle materialen en manschappen in huis om voor jou de ideale ondervloer te leggen. 

Wil jij een ondervloer leggen?

Wil jij een ondervloer laten leggen of een ondervloer kopen? Vraag dan snel een offerte op. Bij verdere vragen kun je ook altijd contact met ons opnemen via het contactformulier op onze website, of via de telefoon: 0299 – 42 53 50