Hoe leg ik een laminaatvloer?

7 eenvoudige stappen voor een perfect resultaat!

Hoe leg ik een laminaatvloer? Worstel je met deze vraag en zie je op tegen het leggen van een vloer? Geen paniek! Het leggen van een laminaatvloer is makkelijker dan je denkt, ook als je geen ervaren klusser bent.

In deze praktische handleiding nemen we je stap-voor-stap mee door het proces, zodat jij straks kunt genieten van een prachtig resultaat. Van voorbereiding tot afwerking: na het lezen van deze handleiding kun je zelfverzekerd aan de slag! 

Hoe begin je met laminaat leggen?

Een goede voorbereiding is het halve werk! Zorg in eerste instantie voor het juiste gereedschap en eventueel iemand die je helpt bij het leggen van de vloer. Klussen met z’n tweeën is niet alleen een stuk gezelliger, maar ook handiger en efficiënter. 

 

Gereedschap en materialen:

  • Laminaatplanken
  • Ondervloer
  • Plinten
  • Afstandblokjes 
  • Slagblok en aanslagijzer
  • Zaag of laminaatsnijder
  • Een rolmaat, winkelhaak en potlood
  • Trekijzer
  • Waterpas
  • Stanleymes
  • Montagetape

Stap 1: het voorbereiden van de ruimte

Ben je zelf goed voorbereid? Mooi, dan begin je vervolgens met het voorbereiden van de ruimte waarin je de vloer wil gaan leggen. Verwijder alle meubelstukken en oude vloerbedekkingen. Zorg ervoor dat de ondervloer schoon, droog en vlak is, want een goede basis is ontzettend belangrijk. Heb je een betonnen ondergrond? Controleer of er geen vochtproblemen zijn. Het plaatsen van een vochtscherm kan in sommige gevallen noodzakelijk zijn.

Stap 2: acclimatiseren van het laminaat

Voordat je begint met het leggen van je nieuwe vloer, is het belangrijk dat je het laminaat laat acclimatiseren. Laat de pakken laminaat minimaal 48 uur in de ruimte liggen waar je ze gaat gebruiken." Hierdoor past het laminaat zich aan aan de temperatuur en luchtvochtigheid. Waarom dit belangrijk is? Sla je deze stap over, dan is de kans groot dat het laminaat kromtrekt.

Let op: zet de planken nooit tegen de muur, maar leg de pakketten altijd op de grond. Zo voorkom je dat het laminaat alsnog kromtrekt door de druk van de muur.

Stap 3: de ondervloer leggen

Een goede ondervloer is essentieel voor de levensduur van je laminaat, maar wordt vaak vergeten. Een goede ondervloer dempt geluid, isoleert en zorgt voor een vlakke basis. Rol de ondervloer uit over de gehele vloer en snijd deze op maat. Zorg ervoor dat de stroken goed aansluiten en plak deze vast met tape. 

Stap 4: het eerste paneel plaatsen

Het is tijd om te beginnen met het leggen van je laminaatvloer. Begin in een hoek van de kamer en werk naar de deuropening toe. Plaats het eerste paneel met de groefzijde naar de muur. Houd ongeveer 10 mm ruimte tussen het laminaat en de muur om ervoor te zorgen dat het laminaat kan uitzetten. Gebruik afstandsblokjes om deze ruimte te behouden.

Stap 5: de vloer leggen

Werk rij voor rij en zorg ervoor dat je de naden van de panelen minimaal 30 cm laat verspringen voor extra stabiliteit. Dit betekent dat je een deel van een paneel halverwege doorsnijdt om de nieuwe rij te beginnen. Klik de laminaatstroken stevig in elkaar. Dankzij de klikverbinding is laminaat leggen eenvoudig en heb je meestal geen lijm nodig.

Verschillende soorten kliksystemen

Er zijn twee veelvoorkomende kliksystemen voor laminaat: snelkliklaminaat en traditioneel kliklaminaat.

Bij ‘normaal’ kliklaminaat klik je de planken eerst met de lange zijde onder een hoek van 45 graden in elkaar. Vervolgens schuif je de kopse kanten (korte zijden) strak tegen elkaar aan en tik je ze voorzichtig vast met een slagblokje en hamer om een naadloze aansluiting te creëren.

Snelkliklaminaat heeft juist een eenvoudiger kliksysteem, waarbij je de planken met je vingers zachtjes vastklikt, zonder gereedschap of kracht. Het leggen gaat sneller, maar je moet extra voorzichtig zijn, omdat je geen hamer of slagblokje mag gebruiken. Doe je dit wel? Dan kun je het kliksysteem beschadigen. 

Stap 6: laatste rij en de lastig bereikbare plekken

Bij het leggen van de laatste rij of rondom leidingen en deurposten moet je het laminaat vaak op maat zagen. Gebruik een decoupeerzaag of handzaag voor het nauwkeurig op maat maken. Wees nauwkeurig en neem de tijd om te zorgen voor een nette afwerking. Vergeet niet om altijd de uitzettingsruimte aan te houden.

Stap 7: afwerken

Verwijder de afstandsblokjes en plaats plinten rondom de kamer om de uitzettingsvoeg netjes te verbergen. Deze plinten kunnen eenvoudig aan de muur worden bevestigd met behulp van montagelijm of spijkertjes. Maak de vloer schoon met een zachte bezem of stofzuiger en voilà, je laminaatvloer ligt er prachtig bij!