PVC vloeren kopen: voordelen, soorten, prijzen en onderhoud
Je loopt ‘s ochtends met een warme kop koffie door je huis. Onder je voeten voelt de vloer warm en comfortabel aan. Hij ziet eruit als echt hout, maar je hoeft je geen zorgen te maken over krassen, vlekken of kromtrekken: maak kennis met de PVC vloer!
PVC-vloeren zijn de laatste jaren razend populair geworden en dat is niet zonder reden. Ze zijn duurzaam, waterbestendig en verkrijgbaar in talloze designs, van rustieke houtlooks tot strakke tegelopties. Maar wat maakt PVC nu écht anders dan andere vloertypes?
Je hebt het vast wel eens gehoord: PVC. Maar wat is het eigenlijk? Simpel gezegd is het een supersterk en flexibel materiaal dat we overal tegenkomen, van raamkozijnen tot medische apparatuur. En ja, ook in vloeren. In de jaren ‘60 ontdekte men dat PVC ideaal te gebruiken is voor vloeren en het een aantal interessante voordelen biedt in vergelijking met houten vloeren. En vandaag de dag zijn PVC-vloeren bijna niet meer te onderscheiden van echt hout of steen.
Wellicht vraag je jezelf ook af: waarom hoor ik ineens zoveel over PVC-vloeren? Simpel: ze zien er fantastisch uit én ze maken je leven makkelijker. In een tijd waarin we allemaal druk zijn, willen we een vloer die weinig onderhoud vraagt maar er wél prachtig uitziet.

Je ziet het al helemaal voor je: een strakke, moderne uitstraling zonder al het onderhoud van echt hout. Wat echter belangrijk is om te vermelden: er is niet een soort PVC vloer, maar meerdere soorten. Stroken, tegels, click, plak… hieronder nemen we ze allemaal met je door.
PVC stroken en tegels:
PVC-stroken zijn lange planken die eruitzien als houten vloerdelen. Perfect als je die warme, natuurlijke uitstraling wilt zonder bang te zijn voor krassen of vocht. Liever een stoere betonlook? Dan zijn PVC-tegels ideaal. Ze bootsen natuursteen na, maar zijn veel warmer aan je voeten en makkelijker te onderhouden. Geen gedoe met voegen en vlekken die in de steen trekken!
Click PVC: voor de doe-het-zelvers onder ons
Wil je geen lijm gebruiken en het liefst vandaag nog je vloer leggen? Dan is click PVC de oplossing! Dit type werkt net als een laminaatvloer: de planken klikken in elkaar. Ideaal als je zelf aan de slag wilt of een huurhuis hebt en de vloer later misschien wilt meenemen.
Plak PVC: super strak, maar je hebt wat precisie nodig
Wil je dat mensen denken dat je een echte houten of stenen vloer hebt? Dan is plak PVC je beste vriend. Hoewel het eindresultaat prachtig is, is het aanbrengen een precisiewerkje. De dunne stroken worden namelijk rechtstreeks op de ondergrond verlijmd, wat zorgt voor een superstrak effect zonder opstaande randjes. Je ondervloer moet dan wel perfect egaal zijn. Gelukkig kun je dat laten egaliseren door een professional.
Welk soort PVC heb ik nodig?
Heb je zin in een snelle make-over zonder lijm? Ga voor click PVC. Wil je de meest realistische uitstraling en heb je een strakke ondervloer? Dan is plak PVC jouw winnaar. En of je nu voor stroken of tegels gaat, hangt helemaal af van de stijl die bij jouw huis past. Eén ding is zeker: er is altijd een PVC-vloer die jouw interieur naar een hoger niveau tilt.


Een van de redenen waarom PVC de laatste jaren zo in trek is, zijn de vele voordelen die dit materiaal biedt! Niemand heeft zin om urenlang vloeren te schrobben. Daar heb je met PVC geen last van. Viezigheid van etensresten, modderige voetstappen of omgevallen koffie? Geen probleem. Even een doek erover en je vloer straalt weer alsof er niks is gebeurd. Geen gedoe met olieën, schuren of speciale schoonmaakmiddelen zoals bij echt hout. Gewoon simpel en schoon.
Ook duurzaamheid is een belangrijk voordeel van PVC! Met PVC leg je een vloer waar je vervolgens járen geen omkijken meer naar hebt. Geen versleten plekken, geen lelijke butsen. Druk huishouden? Speelgoed dat door de kamer vliegt? Een hond die enthousiast binnenstormt? Met een sterke PVC vloer is dit geen probleem!
Alle voordelen op een rijtje:
- Onderhoudsvriendelijk
- Waterbestendig
- Geluiddempend vermogen
- Comfort en warmte
Je hebt besloten dat een PVC-vloer dé vloer is voor jouw woning, maar dan kom je in de winkel (of online) en zie je tientallen opties. Verschillende diktes, slijtlagen, certificeringen… Waar begin je? Geen zorgen, wij helpen je door het doolhof heen. Op die manier kom jij straks met een vloer thuis waar je écht blij van wordt.
De dikte van de vloer
Hoe dikker de vloer, hoe steviger en duurzamer hij is. Klinkt logisch! Voor een slaapkamer of een ruimte waar je minder vaak komt, is een dunnere vloer prima, maar in een drukke woonkamer of keuken? Dan wil je wat extra stevigheid. Click PVC is vaak wat dikker en kan kleine oneffenheden opvangen, terwijl plak PVC dunner is en een perfecte ondergrond nodig heeft.
Kwaliteit van de slijtlaag
De slijtlaag (die transparante beschermlaag bovenop) zorgt ervoor dat je vloer niet meteen krassen krijgt als je per ongeluk een stoel verschuift of iets laat vallen. Voor een slaapkamer is een toplaag van 0,20 tot 0,30 mm genoeg, maar heb je een huishouden met kinderen, huisdieren of gewoon veel leven in huis? Dan wil je minstens 0,55 mm. Een te dunne slijtlaag betekent dat je vloer sneller zijn mooie uitstraling verliest.
Keurmerken en certificeringen
Je hebt vast weleens gehoord over schadelijke stoffen in bouwmaterialen. Goed nieuws: er zijn keurmerken die garanderen dat je PVC-vloer veilig is voor jou en je gezin. Let bijvoorbeeld op het Eurofins Indoor Air Comfort Gold-certificaat, wat betekent dat de vloer nauwelijks schadelijke stoffen uitstoot. Ook het CE-keurmerk en het DIBt-keurmerk zijn goede indicatoren van kwaliteit en veiligheid. Kiezen voor een gecertificeerde vloer betekent zorgeloos wonen, zonder nare chemische luchtjes of gezondheidsrisico’s.
Prijs-kwaliteitverhouding: goedkoop is vaak duurkoop
Iedereen wil een mooie vloer voor een goede prijs, maar goedkope aanbiedingen kunnen soms ook verkeerd uitpakken. Soms betekent dat een dunnere slijtlaag, minder goede klikverbindingen of een mindere afwerking. Wil je jarenlang plezier van je vloer? Investeer dan in een kwaliteitsvloer met een stevige toplaag en goede certificeringen. Een iets duurdere vloer kan je op lange termijn juist geld besparen, omdat je minder snel hoeft te vervangen of repareren.

Als je de juiste PVC-vloer hebt uitgekozen, komt de volgende belangrijke vraag: ga je ‘m zelf leggen of laat je het doen? Misschien denk je: "Hoe moeilijk kan het zijn?" of juist: "Ik ben niet zo handig, dit wordt een ramp." Het legproces moet je zeker niet onderschatten. Het zou namelijk zonde zijn als je prachtige nieuwe vloer op de verkeerde manier wordt gelegd. Hieronder nemen we kort de belangrijkste punten van dit legproces met je door:
De ondervloer
Als je ondervloer niet goed is, wordt je vloer dat meestal ook niet. Als een schilder een muur wil gaan verven, dan wordt de ondergrond ook eerst grondig onder handen genomen. Eventuele scheuren en bobbels worden glad gestreken. Zo moet je het ook zien met een ondervloer. Bij plak PVC moet de ondergrond kaarsrecht zijn. Zelfs een kleine oneffenheid kan later als een bultje zichtbaar worden. Bij click PVC is dit iets minder belangrijk, maar ook daar geldt: hoe egaler, hoe beter. Twijfel je? Laat een professional je vloer egaliseren. Het is inderdaad weer een extra investering, maar bespaart je later een hoop frustratie.
Zelf doen? Welk gereedschap heb je dan nodig?
Je hebt geen complete werkplaats nodig, maar een paar tools zul je zeker in huis moeten hebben:
✔ Stanleymes: om de stroken of tegels op maat te snijden;
✔ Rolmaat en potlood: meten is weten;
✔ Lijmkam en roller: bij plak PVC, zodat de lijm goed verdeeld wordt.
✔ Rubberen hamer: voor Click PVC, zodat je de planken netjes in elkaar tikt;
✔ Waterpas: want op een scheve vloer zit niemand te wachten.
Stap-voor-stap je PVC vloer leggen
Ondergrond schoon en egaal maken: stof, vet of hobbels? Eerst oplossen.
Uitmeten en plannen: begin in het midden van de ruimte voor een symmetrisch effect.
Click of plak? bij plak PVC verdeel je de lijm en leg je de stroken strak tegen elkaar. Bij Click PVC klik je de planken in elkaar, liefst in halfsteensverband.
Snijden en aanpassen: gebruik een stanleymes en breek de stroken voorzichtig langs de snede.
De afwerking: plinten plaatsen en eventueel een extra beschermlaag aanbrengen.
Heb je een beetje geduld en hou je van een uitdaging? Dan is Click PVC prima zelf te doen. Heb je een grote ruimte, een minder strakke ondervloer of wil je een superstrak resultaat? Dan kan een professional het beter voor je leggen. Denk eraan: een PVC-vloer leg je niet voor even, maar voor jaren. Een perfect gelegde vloer is de investering waard.
We benoemden het net al even kort bij de voordelen van PVC: het onderhoud.
Kruimels, stof of een plukje haar van je huisdier? Geen stress! Even met de stofzuiger (zachte borstelstand) of een stofwisser erover en je vloer is weer als nieuw." Dweilen? Gewoon met een lauw sopje en een beetje PVC-vriendelijke reiniger. Geen agressieve schoonmaakmiddelen! Die kunnen de beschermlaag aantasten, en dat wil je niet.
Hardnekkige vlekken? Geen probleem!
Koffie, rode wijn, modderige voetstappen? Die kun je vaak gewoon direct afnemen met een vochtige doek. Hardnekkige vlekken? Een beetje verdunde schoonmaakazijn of een speciale PVC-vlekverwijderaar doet wonderen. Wat je niet moet doen: schrobben met een schuurspons of agressieve middelen zoals chloor. Daar wordt niemand blij van en al helemaal je vloer niet.
Aanbevolen schoonmaakmiddelen?
Simpel is meestal beter. Gebruik een pH-neutrale PVC-reiniger of een beetje groene zeep. Vermijd alles met bleek of agressieve chemicaliën. En glanssprays? Laat die lekker in de kast staan. Die kunnen namelijk een vettige laag achterlaten.
Twijfel je nog tussen een PVC-vloer en andere opties? laten we ze even naast elkaar leggen.
Laminaat is een bekende budgetvriendelijke keuze, maar minder waterbestendig en gevoeliger voor krassen dan PVC.
Parket geeft een warmere en luxere uitstraling, maar vraagt iets meer onderhoud en is gevoeliger voor vocht.
Vinyl lijkt op PVC, maar is vaak dunner en minder slijtvast.
En dan heb je nog tegels: supersterk en ideaal voor vloerverwarming, maar een stuk kouder en gevoeliger voor vallende voorwerpen.

Is een PVC-vloer de juiste keuze voor jou?
Dus, is een PVC-vloer de match made in heaven voor jouw huis? Als je op zoek bent naar een vloer die er strak uitziet, tegen een stootje kan, weinig onderhoud vraagt én bestand is tegen water, dan is het antwoord simpel: ja!
PVC biedt de looks van hout of steen, zonder de zorgen die daarbij komen kijken. Geen gedoe met krassen zoals bij parket, geen vochtproblemen zoals bij laminaat, en een stuk warmer en zachter dan tegels.
Maar hoe nu verder? Misschien ben je benieuwd naar de verschillende stijlen? Dan kun je een kijkje nemen in onze webshop. Twijfel je over welke kleur of structuur het beste past? Gebruik dan onze floorplanner om te zien hoe de vloer in jouw ruimte staat. Mocht je verder nog vragen hebben, dan staat we bij Planck altijd klaar om je verder te helpen.