In Blog

Verschil PVC en laminaat

PVC of laminaat, wat zijn de verschillen? 

Als je een nieuwe vloer wilt (laten) leggen, dan zijn er best wel wat keuzes die je moet maken. Eén daarvan is de soort vloer. Twee bekende keuzes zijn de PVC vloer en de laminaatvloer. Wat is het verschil tussen PVC en laminaat? Dat vertellen we je in deze blog!

Laten we eerst kennismaken met de twee vloeren. Wat zijn hun unieke eigenschappen en van welk materiaal zijn ze gemaakt?

De PVC vloer

Een PVC vloer is een kunststof vloer waarin geen hout zit verwerkt. De vloer is opgebouwd uit een aantal lagen van polyvinylchloride. De techniek is dusdanig doorontwikkeld dat PVC vloeren bijna niet meer te onderscheiden zijn van echte houten vloeren. PVC vloeren kunnen goed tegen vocht en hebben een geluiddempende eigenschap. 

De laminaatvloer

Laminaat wordt opgebouwd uit kunststof en hout en bestaat vaak uit drie of vier lagen. Laminaat is doorgaans dikker dan PVC en is gemakkelijker om zelf te leggen. Ook kun je laminaat weer meenemen naar een andere woning mocht je dit willen. 

Klinkt beide goed! Wat zijn de grootste verschillen? 

Om een goed beeld van beide vloeren en hun verschillen te krijgen, is het natuurlijk handig om ze met elkaar te vergelijken. Dit doen we door een aantal belangrijke zaken te belichten: 

Hoe zit het met onderhoud?

Als we kijken naar het onderhoud dan verschillen beide vloeren niet veel van elkaar. Zowel PVC als Laminaat is gemakkelijk schoon te maken. Er zijn echter wel een aantal zaken waar je goed rekening mee moet houden. Gebruik bij de schoonmaak van laminaat nooit té veel water. Hier kan de vloer niet goed tegen. Bij PVC is dit geen probleem. PVC zou je dus ook in de badkamer kunnen leggen.  

Ook het gebruik van verkeerde schoonmaakmiddelen kan schade veroorzaken aan de vloeren. Voordat je gaat schoonmaken, is het dus belangrijk dat je goed controleert met welke producten je de vloer wel kunt schoonmaken en welke niet. 

Wat als ik vloerverwarming wil?

Ben je van plan om vloerverwarming aan te leggen? Dan zou je kunnen gaan voor beide vloeren. Toch raden wij PVC aan omdat deze vloer de warmte een stuk beter geleid. PVC is namelijk een stuk dunner dan laminaat. Je huis zal dus sneller warmer zijn met een PVC vloer. Dit scheelt weer stoken en dat voel je zeker terug in je portemonnee. 

Welke vloer is het meest krasbestendig?

Heb je kinderen en/of huisdieren? Dan zijn krassen in de vloer zeker niet uitgesloten. Een mooie nieuwe vloer wil je natuurlijk goed beschermen. Een krasvaste vloer bevordert deze bescherming, maar voor welke vloer kun je dan het beste kiezen? Laminaat, of PVC? 

Dit is een lastige vraag omdat er verschillende soorten PVC en laminaat op de markt zijn, met elk hun eigen kwaliteitsklasse. Over het algemeen is PVC beter bestand tegen krassen dan laminaat omdat deze voorzien is van een sterkere beschermlaag. Laminaat van hoge kwaliteit beschikt ook over deze beschermlaag. 

Wat als ik een geluiddempende vloer wil?

Als je een geluiddempende vloer wilt, dan kun je het beste voor een PVC vloer gaan. PVC is ideaal voor op bijvoorbeeld een trap of in een appartementencomplex. Een geluiddempende vloer kun je met laminaat ook realiseren, maar dan moet de ondervloer van goede kwaliteit zijn. Je zult echter nooit het geluiddempende effect van PVC hiermee bereiken.

De voor en nadelen van beide vloeren

Zowel PVC als laminaat hebben dus voor en nadelen. We zullen deze voor en nadelen hieronder nog even met je doorlopen:

Laminaat

Voordelen:

 • De ruime keuze;
 • Eenvoudig te leggen;
 • Is doorgaans goedkoper dan PVC;
 • Het onderhoud is eenvoudig.

Nadelen

 • Laminaat kan minder goed tegen water;
 • Laminaat is minder geluiddempend. 

PVC

Voordelen:

 • PVC is gemakkelijk te onderhouden;
 • De vloer is erg geluiddempend;
 • Geschikt voor vloerverwarming omdat het gemakkelijk warmte doorlaat;
 • PVC is waterbestendig.

Nadelen:

 • De vloer is minder makkelijk zelf te leggen;
 • De ondergrond moet egaal zijn omdat PVC erg dun is.

Ik ben er nog niet helemaal uit, kunnen jullie mij verder assisteren?

Het verschil tussen PVC en laminaat weet je nu. Vind je het momenteel nog lastig om een keuze te maken en weet je niet zo goed welke vloer het beste bij jouw woning past? Dan snappen wij dit heel goed. Bij Planck helpen we je graag uit de brand! 

Zit je met vragen, of wil je meer informatie over een specifieke vloer? Dan kun je ons altijd contacteren. Dit kun je doen via het contactformulier op onze website, of via de telefoon: 0299 – 42 53 50.