In Blog

Vloerverwarming als hoofdverwarming

Vloerverwarming als hoofdverwarming, wat zijn voordelen?

Overweeg je vloerverwarming als hoofdverwarming? Dan ben je bij het juiste artikel aanbeland. Vloerverwarming is een heerlijke manier om je woning te verwarmen. De warmte wordt geleidelijk verdeeld en je zult nooit meer last hebben van koude voeten. Twijfel je nog? In dit artikel zullen we het onder andere hebben over:

  • Kun je vloerverwarming als hoofdverwarming gebruiken?
  • Wat zijn de voor- en nadelen?
  • Welke typen vloeren zijn geschikt?
  • Wat zijn de kosten?

Kun je vloerverwarming als hoofdverwarming gebruiken?

Zoals vele al zullen weten, stijgt warmte altijd op. Dus als je vloerverwarming onder je vloer aanbrengt, zal dit snel de gehele ruimte verwarmen, mits je een geschikte vloer hebt. Vloerverwarming is dus prima te gebruiken als hoofdverwarming, maar je kunt het ook prima als bijverwarming gebruiken. 

Wat zijn de voordelen?

Vloerverwarming is dus zeker geschikt als hoofdverwarming, maar wat zijn de voordelen en eventuele nadelen als je besluit vloerverwarming in te zetten als hoofdverwarming? We sommen ze hieronder voor je op: 

  • De warme vloer zorgt voor heerlijke warme voeten;
  • Vloerverwarming heeft minder onderhoud nodig dan radiatoren;
  • Als je vloerverwarming als hoofdverwarming gebruikt, zijn radiatoren niet langer nodig;
  • Het bespaart op stookkosten en is daarmee duurzamer.

De warme vloer zorgt voor heerlijke warme voeten

Je wordt wakker, je stapt uit bed en loopt naar beneden om een lekker ontbijt klaar te maken. Je loopt de woonkamer binnen en wordt geconfronteerd met een ijzige kou aan je voeten. Met vloerverwarming is die ijzige kou verleden tijd en kun je genieten van heerlijke warme voeten. 

Vloerverwarming heeft minder onderhoud nodig dan radiatoren

Uiteraard heeft ook een vloerverwarming onderhoud nodig al is dit bijna niet nodig. Als je de verwarming lange tijd niet hebt gebruikt, is het verstandig om het te laten controleren. Onderhoud is verder minimaal, zeker in vergelijking met radiatoren.

Als je vloerverwarming als hoofdverwarming gebruikt, zijn radiatoren niet langer nodig

Als je vloerverwarming als hoofdverwarming gaat gebruiken, dan zijn radiatoren niet langer nodig. Deze zijn alleen nodig als je vloerverwarming als bijverwarming gebruikt. Het niet hebben van radiatoren brengt weer verschillende voordelen met zich mee namelijk minder stofvorming, minder onderhoud en voor veel mensen een strakker interieur. 

Het bespaart op stookkosten en is daarmee duurzamer

Met de gasprijzen die momenteel recordhoogtes bereiken (maart 2022), is dit misschien wel een van de fijnste voordelen. Vloerverwarming bespaart stookkosten, omdat het water niet tot hoge temperaturen opgewarmd hoeft te worden. Het water bereikt een hitte van maximaal 40 graden Celsius. Vloerverwarming is doorgaans 10 tot 15% zuiniger dan radiatoren. 

Klinkt goed! Zijn er ook nadelen?

Nu we alle voordelen besproken hebben, zijn we aangekomen bij de nadelen van vloerverwarming Zijn die er? Ja, er zijn enkele zaken die als nadelig ervaren kunnen worden:

  • Vloerverwarming warmt langzaam op;
  • Lastige reparaties. 

Vloerverwarming warmt langzaam op. Heb je het koud en wil je even snel de kachel aan doen om het huis te verwarmen? Dat zit er bij vloerverwarming niet in. Heb je een onregelmatige dagindeling, dan is vloerverwarming wellicht niet de juiste verwarming. Als de vloer eenmaal warm is, blijft de warmte er wel lang in. Moderne vloerverwarming systemen warmen echter een stuk sneller op. Door met een slime thermostaat te werken, kun je er ook voor kiezen de verwarming de hele dag gereguleerd aan te houden. 

Naast de opwarmtijd kan de lastige reparatie ook als nadelig worden ervaren. Het komt bijna niet voor, maar als vloerverwarming kapot gaat, is de reparatie vrij lastig. 

Welke typen vloeren zijn geschikt

Niet elk type vloer is geschikt voor vloerverwarming. Vloeren met een hoge warmteweerstand zijn minder geschikt. Bij vloerverwarming moet de warmteweerstand namelijk zo laag mogelijk zijn. Dit kun je zien aan de zogenaamde ‘R-waarde’. 

Over het algemeen werken laminaat en PVC vloeren erg goed samen met vloerverwarming. Dit soort vloeren nemen de warmte van de vloerverwarming snel en gemakkelijk op, zodat deze goed tot zijn recht komt. Ook betonvloeren en vloeren van natuursteen zijn erg geschikt voor vloerverwarming. 

Wil je vloerverwarming combineren met een houten vloer? Laat je dan goed adviseren, aangezien niet elke houten vloer zich leent voor vloerverwarming.  

Wat zijn de kosten?

De prijs hangt natuurlijk af van het aantal vierkante meter dat je laat leggen. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog montagekosten die in rekening worden gebracht. Je zou zelf de gereedschapskist tevoorschijn kunnen toveren, maar ben je zelf niet handig, dan is het vaak verstandiger om vloerverwarming aan te laten leggen. Ben je benieuwd naar de actuele prijzen? Vraag dan snel een offerte op. Bij verdere vragen kun je ook altijd contact met ons opnemen via het contactformulier op onze website, of via de telefoon: 0299 – 42 53 50