Home / Alle / Welke vloer moet ik kiezen? 5 vragen die je jezelf wilt stellen

Welke vloer moet ik kiezen?

Tijdens een verbouwing of het pimpen van een kamer, kom je vroeg of laat bij de vloerkeuze aan. Dit kan behoorlijk lastig zijn. Zeker als je bedenkt dat je tegenwoordig uit tientallen opties kunt kiezen. Welke vloer moet je dan kiezen en waar moet je precies op letten? Om je te helpen met die vragen, hebben we hieronder een uitgebreide gids voor je gemaakt met 5 tips bij het kiezen van een vloer. Op die manier weet jij zeker waar je rekening mee moet houden en welke opties het beste bij jouw situatie passen.

Uit welke soorten vloeren kun je kiezen? 

Voordat je een keuze kunt maken, is het natuurlijk belangrijk dat je weet uit welke soorten vloeren je kunt kiezen. De populairste keuzes hebben we hieronder voor je opgesomd: 

 

 

Oke interessant, maar welke vloer is geschikt voor mijn ruimte?

Best wel wat keuze zoals je kunt zien. Begrijpelijk dus dat je geen flauw idee hebt welke vloer past bij jouw situatie. Wellicht heb je een voorkeur, maar het is goed om te weten met welke factoren je nog meer rekening moet houden. Het is belangrijk dat je jezelf een aantal vragen stelt. Deze lopen we hieronder met je door.

 

Vragen die je jezelf wilt stellen bij het kiezen van een vloer

 

1. Wat is het doel van de ruimte?

Allereerst: wat is het doel van de ruimte? Waar ben je van plan de vloer te (laten) leggen? In de woonkamer, keuken, badkamer, of misschien een kantoor? Verschillende ruimtes hebben verschillende behoeften qua duurzaamheid, waterbestendigheid en comfort. Zo zijn tegelvloeren en PVC vloeren bijvoorbeeld erg geschikt voor vochtige ruimtes zoals de badkamer en keuken, terwijl een hardhouten vloer meer warmte en sfeer kan geven aan een woon- of slaapkamer.

 

2. Hoeveel onderhoud ben ik bereid te plegen?

Sommige vloeren vereisen meer onderhoud dan andere. Hardhouten vloeren moeten bijvoorbeeld regelmatig worden schoongemaakt en af en toe worden behandeld met speciale oliën of lakken. Laminaat en PVC zijn daarentegen relatief onderhoudsarm. Het is belangrijk om een vloer te kiezen waarvan het onderhoudsniveau past bij jouw levensstijl. 

 

3. Wat is mijn budget?

Wat ben je bereid te betalen voor je nieuwe vloer? De kosten kunnen namelijk sterk variëren, afhankelijk van het materiaal, de kwaliteit en de installatiekosten. Het is belangrijk om vooraf een budget vast te stellen en te onderzoeken welke opties binnen dit budget passen. Laminaat en PVC zijn vaak goedkopere opties, terwijl hardhout en bepaalde soorten tegels meer kunnen kosten.

 

4. Hoe belangrijk is duurzaamheid voor mij?

Moet de vloer waar jij naar zoekt jarenlang mee gaan? Dan is het belangrijk om te kiezen voor een materiaal dat ook daadwerkelijk duurzaam is en lang mee gaat. Hardhouten vloeren en bepaalde soorten tegels kunnen bij goed onderhoud bijvoorbeeld decennialang meegaan. Laminaat en goedkopere soorten PVC zullen minder lang meegaan, maar de prijs van deze vloeren is ook een stukje lager. 

 

5. Welke stijl en uitstraling wil ik bereiken?

De vloer bepaalt voor een groot deel hoe een ruimte aanvoelt en oogt en heeft daarmee veel invloed op de algehele uitstraling van een ruimte. Denk aan de kleur, het patroon, de textuur en hoe deze elementen passen bij de rest van je interieur. Wil je een moderne, industriële look? Dan is een betonvloer of een strakke PVC vloer wellicht een goede keuze. Voor een warme, traditionele uitstraling kan een hardhouten vloer of laminaat in houtlook juist weer heel geschikt zijn. Tot slot zijn visgraat vloeren en de Hongaarse punt de laatste jaren sterk in opkomst. Deze vloeren zijn ideaal als je een exclusieve en warme uitstraling wil creëren.  

Tip: met onze ‘floorplanner’ kun je alvast een goed beeld krijgen bij jou gewenste vloer

 

Houd verder ook rekening met eventuele vloerverwarming in de toekomst

Is jouw woning uitgerust met vloerverwarming of heb je plannen om dit in de toekomst aan te leggen? Ook dan speelt de vloerkeuze een belangrijke rol. Niet elke vloer is namelijk geschikt voor vloerverwarming. Materialen zoals keramische tegels, bepaalde soorten natuursteen, en dunne betonvloeren staan bekend om hun uitstekende warmtegeleiding. Deze vloeren kunnen de warmte snel en gelijkmatig door de ruimte verspreiden, wat zorgt voor een efficiënte verwarming. 

Dik tapijt of massief hout zijn minder geschikt voor vloerverwarming. Dik tapijt kan bijvoorbeeld fungeren als een isolator, waardoor de warmte niet effectief de ruimte in kan komen. Massief hout kan door de warmte uitzetten of krimpen, wat kan leiden tot kromtrekken of scheuren in de vloer.

 

Hulp nodig bij de keuze van je vloer? 

Bij het kiezen van een vloer komt dus behoorlijk wat kijken. Gelukkig hoef je deze beslissing niet alleen te maken. Bij Planck staan we klaar om je te ondersteunen bij het maken van de perfecte keuze voor jouw ruimte. 

Je kunt altijd contact met ons opnemen voor advies. Of je nu vragen hebt over de specifieke eigenschappen van onze vloermaterialen, hulp nodig hebt bij het meten van je ruimte, of gewoon niet kunt kiezen tussen twee stijlen, wij staan voor je klaar. Ons doel is om het proces van het kiezen en kopen van een nieuwe vloer zo eenvoudig en plezierig mogelijk te maken.