Home / Blog / Houten vloer leggen

Houten vloer leggen

Houten vloer leggen, hoe doe je dat?

Je wilt een houten vloer leggen? Goede keuze! Een houten vloer creëert een traditionele en authentieke sfeer. Zeker als je een wat ouderen woning hebt, kan dit heel mooi uitpakken. Houten vloeren zijn dan ook erg populair.

Wellicht worstel je nog met een aantal vragen: hoe leg je een houten vloer? Kun je dit zelf en waar moet je allemaal rekening mee houden? Op die vragen geven wij je in dit artikel antwoord, maar laten we beginnen met de voordelen.

Wat zijn de voordelen van een houten vloer?

De prachtige uitstraling

Allereerst natuurlijk de prachtige uitstraling. We benoemde het net al even, een houten vloer geeft een prachtige authentieke uitstraling. Vooral in oude woningen komt een houten vloer goed tot zijn recht, maar ook in een modern interieur staat de vloer erg goed.

Zijn levensduur

De levensduur van houten vloeren is erg goed. Ze gaan vaak tientallen jaren mee. Mocht de vloer toch gaan slijten? Dan kun je deze gemakkelijk schuren en in de lak zetten. De vloer ziet er dan weer als nieuw uit en kan er weer heel wat jaren tegenaan.

De gezelligheid en knusse sfeer

Je kunt natuurlijk kiezen voor een stenen vloer, maar die zal over het algemeen niet zo’n gezellige en warme sfeer creëren als een houten vloer. Hout is een natuurlijk materiaal en zal daarom sfeervoller en warmer overkomen.

Relatief makkelijk te onderhouden

Houten vloeren zijn relatief makkelijk schoon te maken. Met speciale reinigingsmiddelen en een zachte doek of dweil, heb je jouw houten vloer zo schoon. Ook het stofzuigen van een houten vloer gaat erg gemakkelijk, in tegenstelling tot bijvoorbeeld tapijt.

Vloerverwarming ideaal te combineren

Droom je al een lange tijd over vloerverwarming? Ook dan zit je met een houten vloer goed. Vroeger werd nog wel eens gedacht dat een houten niet goed samengaat met vloerverwarming, maar dit bleek een misverstand

Houten vloer leggen. Waar moet je op letten?

Een houten vloer leggen is een stuk ingewikkelder dan laminaat of PVC. Helemaal als je de vloer in een visgraat legt, kan dit best veel tijd en moeite in beslag nemen. Een goede voorbereiding is daarom cruciaal.

En waar begint een goede voorbereiding? Juist! Bij de aanschaf.

Houten vloer aanschaffen

Voordat je een houten vloer kunt leggen, moet je er natuurlijk eerst één aanschaffen. Hierbij is het verstandig om goed te onderzoeken wat je wilt: het juiste hout, de kleur en het soort hout. Verder kun je kiezen uit massief hout en samengestelde planken.

Laat het hout wennen aan de ruimte

Het hout laten wennen? Klinkt een beetje gek, of niet? Toch is het erg belangrijk. Als je een houten vloer gaat leggen, moeten de planken eerst wennen aan het klimaat van de ruimte waarin je dit doet. Dit doe je door de planken 48 uur van te voren in de ruimte te leggen. Het hout kan de wennen aan de vochtigheidsgraad en temperatuur van de ruimte.

Sla je deze stap over? Dan heeft het hout niet goed kunnen wennen aan de ruimte en kan het gaan uitzetten of krimpen. De vloer kan bol gaan staan en flink beschadigen en dat is natuurlijk erg zonde.

De ondervloer leggen

Nu de planken hebben kunnen wennen aan de ruimte, is het tijd om de ondervloer te leggen. Deze beschermt de vloer tegen vocht en heeft een geluiddempend effect. De ondervloer is erg belangrijk omdat houten vloeren beslist niet tegen vocht kunnen.

Maak gebruik van afstandshouders

Als de ondervloer ligt, kun je beginnen met het leggen van de houten vloer. Belangrijk hierbij is dat je gebruik maakt van afstandshouders. Deze plaats je tussen de muur en de eerste rij planken die je legt. Dit doe je aan alle zijden.

De ruimte tussen de muur en planken dient ongeveer 1 centimeter te zijn. Deze ruimte is belangrijk, omdat de planken nog wel eens willen gaan uitzetten. Door de afstand geef je ze de ruimte om uit te zetten, zodat de kans op beschadiging een stuk kleiner is.

Houd rekening met de leidingen

In de kamer waar je de vloer legt, kunnen zich allerlei verschillende leidingen bevinden van bijvoorbeeld de verwarming. Deze leidingen zijn behoorlijk vervelend als je een vloer gaat leggen. Hier dien je de vloer dus zorgvuldig omheen te leggen.

Zelf leggen of laten leggen?

Wat is nou slim? Mijn houten vloer zelf leggen, of laten leggen? Hier krijgen wij veel vragen over. Vind jij het zelf leuk om te klussen? Dan is zelf je houten vloer leggen een prima optie. Bij Planck adviseren we je hier graag over.

Heb je zelf nog nooit een vloer gelegd, of heb je hier geen tijd voor? Dan kun je jouw vloer ook laten leggen. Wij helpen je hier graag bij. Met onze legservice profiteer je van een aantal mooie voordelen:

  1. Je bent zelf geen tijd kwijt. Je hoeft geen vrije dagen op te nemen of bezig te zijn in de avonden/weekenden;
  2. Onze vakmannen hebben ervaring in het vak en weten wat ze doen;
  3. We adviseren je over alle mogelijkheden en luisteren aandachtig naar jouw wensen.

Benieuwd naar onze legservice. Op deze pagina vind je meer informatie. Wil je direct de mogelijkheden bespreken? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.